ESPLAI PL
L’Esplai PL és una entitat sense ànims de lucre basada en l’educació en el lleure.
Sorgeix als anys 60′ a Sarrià de Ter com una solució a les inquietuds d’alguns pares i mares que, conjuntament amb mestres i altres educadors, busquen oferir una educació completa als seus fills i filles. Així doncs, som el resultat d’un projecte sòlid que ha perdurat durant els anys i ha funcionat.
En els inicis vam néixer com a Patronat de Pares de Família de la Parròquia de Sarrià de Ter (PPFPS), una institució federada al Servei de Colònies de Vacances (SCV) i lligada a la Parròquia de Sarrià de Ter.
L’Esplai PL és el llegat d’aquell projecte que s’adapta als canvis que pateix la societat en què vivim, sempre tenint molt present d’on venim i cap a on anem.
METODOLOGIA
A l’Esplai PL creiem en el poder d’aprenentatge que té formar part d’un col·lectiu, és per aquesta raó que a través d’aquest busquem treballar i fomentar valors com per exemple: la solidaritat, el respecte o el sentit crític, però MAI oblidant treballar l’individu al qui procurem estimular-ne les virtuts i proporcionar espais d’autoconeixement propi.
Procurem que els participants se sentin partícips de totes les nostres activitats, pel que intentem que aquests no vegin els monitors com a figures autoritàries, sinó com a una figura de suport i de referència. És per això que abans de començar les activitats, monitors i participants acorden un seguit d’hàbits per facilitar la convivència al llarg d’aquestes.
No és cap secret que tots els monitors del nostre esplai som molt joves. Lluny de ser un defecte, ens permet estar en constant procés d’aprenentatge i renovació de les metodologies educatives. Això afavoreix el diàleg i el dinamisme entre els diversos equips de monitors per tal de millorar com a esplai i poder elaborar millors activitats pels nostres participants.
Com a monitors, el nostre objectiu és crear un ambient que propiciï als nostres participants l’autoreflexió a través de jocs, dinàmiques, tallers, etc. És el que anomenem l’educació en el lleure. Els participants aprenen de manera indirecta a partir de les experiències viscudes dins el grup amb qui són capaços d’anar desenvolupant aptituds i habilitats al mateix temps que descobreixen i afronten les seves pròpies mancances.
Com a entitat prenem decisions de forma assembleària, però ens organitzem de forma que a cada activitat hi ha un o diversos responsables que es cuiden de coordinar els equips de monitors i acaben de gestionar els últims detalls. Tot i això, de cara als participants, tots i cadascun dels monitors tenen el mateix pes i importància.
El mètode educatiu que utilitzem és bàsicament el d’educació per projectes, que ens permet treballar d’entre moltes coses, la creativitat, l’autogestió i l’autonomia dels participants tant a títol personal com en grup. Per a fer-ho, ens adaptem a les necessitats educatives de cada grup d’edat; amb el grup d’edat el projecte és més guiat; i a mesura que van creixent, el paper de l’equip passa més a ser d’acompanyant en la presa de decisions del grup, al mateix temps que la temàtica dels projectes va canviant. També volem remarcar que donem molta importància a l’entorn tant natural com social en el que treballem, és a dir, a Sarrià de Ter. La nostra intenció és que a través dels anys, els participants s’estimin el poble que els ha vist créixer. En l’apartat relatiu a Grups s’especifica la temàtica dels projectes segons el grup corresponent.
Per a assolir tots aquests objectius i dur a terme aquesta metodologia, les activitats que organitzem al llarg de l’any són:
- Esplai d’hivern: d’Octubre a Maig de 16h a 18h cada dissabte (tret de dates senyalades).
- Colònies de Nadal: 3 dies pels voltants del 27 de desembre, any rere any les adaptarem al calendari.
- Colònies de Setmana Santa: dilluns, dimarts i dimecres de Setmana Santa
- Casal d’estiu: al llarg de tot el període no lectiu d’estiu, normalment, des de l’última setmana de juny a la primera de setembre, de 8h a 17h.
- Campaments d’estiu: 9 dies pels voltants de l’últim cap de setmana de juny, de dissabte a diumenge, destinats als joves (la branca d’educació secundària)
- Colònies d’estiu: 9 dies pels voltants de la tercera setmana de juliol, de dissabte a diumenge, destinades als infants (la branca d’educació primària).
OBJECTIUS
Com a entitat de lleure educatiu ens plantegem els següents objectius per a assolir, tant amb els participants com amb les monitores i monitors:
- Ser una persona lliure, amb esperit crític, reflexiva, activa i compromesa amb l’entorn natural i social a través de les actituds i comportaments dels propis monitors.
- Sentir-se part del col·lectiu a través de l’estima i l’afecte cap a l’esplai i els seus integrants.
- Tirar endavant un projecte a través de l’esforç, el treball i la constància.
- Sentir-se el medi natural i social proper com a propi a través dels projectes duts a terme.
- Col·laborar en la construcció d’un món, un poble i u país més just i solidari.
- Conèixer millor els altres companys i a un mateix a través de la reflexió i el treball en grup.