Activitats

Ara que ja sabeu qui som, parlem de quines activitats duem a terme i, a grans trets, com funcionen.

Esplai d’hivern:

D’octubre a maig ens trobem cada dissabte als locals de l’església de Sarrià de Ter de les 16h a les 18h amb els grups. A més de les activitats típiques del lleure (gimcanes, jocs, tallers…), a principi de curs cada grup decideix a què vol dedicar l’any; tria un projecte que vol desenvolupar segons les seves inquietuds i anem alternant aquestes activitats amb la realització d’aquest projecte: des de la descoberta de possibles projectes, la tria de quin projecte es vol realitzar, la seva planificació, la seva execució i finalment la seva valoració.

Creiem que amb aquesta manera de treballar podem impulsar tant la cohesió del grup de participants, com l’autonomia i l’esperit crític d’aquests d’una manera natural.

Els grups de participants més grans (A i I) no tenen perquè fer aquest horari, Amb elles i ells es pacta, juntament amb les monitores i monitors, quins horaris aniran millor a tothom.

Colònies de Nadal i Setmana Santa:

En plenes vacances de Nadal i Setmana Santa, tots els grups de l’esplai marxem 3 dies de colònies a cases com ara la de Sant Martí de Llémena, la Rectoria de Puigpardines, La Cot… amb l’objectiu de fer cohesió entre els participants, que es relacionin grans amb petits i puguin jugar en espais nous. Típicament solem aprofitar per a fer jocs i gimcanes tant tots junts com en els propis grups i, el 2n dia, marxem d’excursió per a fer una mica de natura i descoberta de l’espai que ens envolta.

Les colònies són obertes a tothom, però sí que en cas d’exhaurir places, aquells participants que venen a l’esplai d’hivern tenen prioritat.

Campaments d’estiu:

A principis d’estiu és l’hora d’arribada dels campaments d’estiu per als adolescents de l’esplai, per a participants de 12 a 16 anys (les edats d’ESO). A campaments marxem 9 dies (de dissabte a diumenge de la setmana següent) a un terreny d’acampada i dormim amb tendes de campanya per a oferir una experiència diferent a la que estan acostumats els nostres participants. A campaments també fem les activitats típiques del lleure (jocs de pati, de confiança, d’aigua, cooperatius, gimcanes, jocs de rol…) i també mirem d’aprofitar per descobrir l’entorn proper: marxem d’excursió a visitar el poble proper on estiguem i també fem una excursió llarga en alguna zona d’interès patrimonial i ens quedem a dormir en algun refugi proper.

Colònies d’estiu:

A mitjans de juliol arriba el torn als participants de 6 a 11 anys (les edats de Primària) per anar 9 dies de colònies. Abans anàvem a Granollers de Rocacorba, però últimament ens hem mogut a Pineda de Mar. una vegada més, les activitats que duem a terme són les típiques del lleure, ja que és al que l’entitat es dedica. A colònies passem totes les nits a la casa, però sí que solem fer una excursió llarga a alguna zona d’interès prop de Pineda de Mar.

Tant Colònies com Campaments són moments molt interessants per als participants, ja que passen moltes nits fora de casa, es relacionen amb moltes altres nenes i nens i coneixen espais i maneres de fer.

En totes les colònies i campaments, els participants són partícips de les tasques d’ordre i neteja dels espais comuns, de manera que entre totes i tots parem taula, desparem, rentem plats, mantenim els espais ordenats, etc…

Casal d’estiu:

Al llarg de tot el període de vacances, des de l’Esplai PL organitzem el casal municipal de Sarrià de Ter de 8h a 17h en diverses franges horàries per a mirar d’adaptar-nos a la major part de famílies que volgueu portar les vostres filles i fills al casal. Quines són aquestes franges horàries?

  • Bon dia: de 8h a 9h
  • Matí: de 9h a 13h
  • Dinar: de 13h a 15h
  • Tarda: de 15h a 17h

Segons les edats ens dividim en 4 grups:

  1. Minis (de P3 a P4)
  2. Petits (de P5 a 1r de Primària)
  3. Mitjans (de 2n fins a 4rt de Primària)
  4. Grans i joves (de 5è cap amunt)

I quines activitats fem al casal? Doncs depèn una mica de cada grup d’edat, ja que tenen necessitats diferents. En general, cada grup va un dia d’excursió, fa un taller i va dues vegades a la piscina a la setmana, com a mínim. A més, la resta de les hores fem tot aquest reguitzell d’activitats de lleure que hem anat comentant!

Fins ara sempre havíem fet el casal a la Cooperativa, però aquest any per a motius d’organització de l’Ajuntament, canviem a l’espai de l’escola municipal CEIP Montserrat. Amb aquest canvi, com resolem el tema de la piscina? Doncs en funció del grup farem:

  1. Per als grups de Minis i Petits instal·larem una pisicina petita a dalt el Montserrat, d’aquestes que no fan massa més d’un pam d’alçada, per a poder-nos-hi refrescar còmodament i fer-hi jocs. Creiem que no és una bona opció baixar amb els més petits fins a baix i tornar a pujar amb la calor que solem tenir a l’estiu.
  2. Els grups de Mitjans i Grans baixarem a la Cooperativa els dies de piscina. Baixaríem a primera hora, faríem alguna activitat en algun dels parcs de la zona, entraríem a la piscina i pujaríem, per, també, intentar evitar les hores de sol.